Железопътният трафик в Обединеното кралство бе нарушен и днес, в третия ден на стачката на служителите в железопътния отрасъл, докато в европейското небе стачка, обявена от "Райънеър", както изглежда засега има ограничено въздействие, предаде Франс прес.
Стачката на британските железничари започна във вторник. Продължи после в четвъртък. Днес заради нея се очаква да се движат един на пет влака, а половината от железопътните линии да останат затворени. Очаква се проблеми с трафика да има и утре.
Стачкуващите настояват за увеличаване на заплатите в съответствие с рекордната от 40 години в страната инфлация. Това е най-голямата стачка в отрасъла от три десетилетия в Обединеното кралство.
Що се касае до обявената стачка на синдикати на стюардеси и стюарди в "Райънеър" засега няма съобщения за анулирани полети в Испания, а само закъснения на 15 полета, но ситуацията рискува да се обостри до края на деня и утре. Два полета са били анулирани по линията Лисабон-Брюксел. Във Франция, в Марсилия бяха анулирани 20 полета и 12 в Бордо за деня.
В комюнике, разпространено от "Райънеър" вчера, се предвиждаше, че 98 процента от нейните 3000 полета на ден ще бъдат анулирани този уикенд. Компанията казваше още, че очаква и нарушения в трафика във Франция, Италия и Испания заради стачка в център за въздушен контрол в Марсилия.
А синдикатите на стюардесите и стюардите в авиопревозвача бяха призовали за преустановяване на работата още от вчера и то за няколко дни в Испания, Португалия и Белия. А в Италия и Франция се предвиждаше стачката да започне днес.