Преди срещата на Г-7 в Шлос Елмау правителства, международни и регионални организации, мултинационални банки за развитие, неправителствени организации се събраха в събота в Берлин, за да се обединят за глобална продоволствена сигурност, като приветстваха напредъка, постигнат досега в това отношение, съобщи специално за БТА албанската агенция АТА. 
Министъртът на земеделието и развитието на селските райони на Албания Фрида Крифца заяви в речта си на конференцията, че тази криза подчертава значението на изграждането на  гъвкави и устойчиви хранителни системи в нашите страни в сътрудничество една с друга, използвайки най-добрите техники, които съществуват. Като работим заедно, с подкрепата на развитите страни, ние може да осигурим нашите народи да имат достъп до устойчиви доставки на храни, които минимизират отпадъците и негативното влияние върху околната среда.
Тази система е от полза във време, когато ние вече не можем да разчитаме на глобалните вериги за доставки, които функционираха в периода преди Ковид и преди някой да можеше да си помисли, че може да избухне нова война в Европа, каза Крифца.
По време на конференцията министърът подчерта значението на екологичната устойчивост на селското стопанство и системата за преработка на храни, като в това отношение изрази ангажимента на Албания към устойчив преход към зелени практики за селскостопанско производство в съответствие със Зеления дневен ред за Западните Балкани и Зеления дневен ред на ЕС.
Албания се ангажира да разшири използването на естествени земеделски методи в опит да постигне европейската цел за 25 процента земеделска земя, обработвана с екологично чисти методи. Използването на местни породи, съживяването на конвенционалните селскостопански системи, като например засаждането на маслинови дървета, увеличаването на площите, сертифицирани като биологично земеделие или устойчивото използване на пасища са някои от инструментите, които ще проправят пътя за напредъка на селското стопанство и развитие на селските райони в Албания, подчерта Крифца. На конференцията страните казаха, че тази многоизмерна криза изисква общ и ефективен глобален отговор, който съчетава дипломация, хуманитарна помощ, сътрудничество за развитие, както и селскостопанска и хранителна политика.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с агенция АТА)