Президентът на Франция Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция изгуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание, каза, че е решен да изгради или коалиция, или да постигне споразумения по текстовете на законопроектите, както е в Германия или в Италия. Той добави, че ситуацията във Франция е една "ужасяващо банална на европейско ниво ситуация", предаде Франс прес.
"Вярвам, че това, което Италия, както и Германия правят, е това, което ние ще направим с всички партии от правителството. Това ще бъде или изграждането на коалиция, или постигането на споразумения по законопроектите, за да напредем с един ясен дневен ред", каза Макрон в Брюксел, където беше на срещата на върха на ЕС.
"Франция е в една парламентарна ситуация, която тя преживя между впрочем и през 1988 г. Но тази ситуация е преди всичко ужасяващо банална на европейско ниво", заяви той и изтъкна, че от 27 страни членки на ЕС около 20 имат коалиционни правителства, някои от които са с пет, шест или седем партньори, а други пък са с правителства на малцинството.
Макрон освен това отхвърли идеята, че Европа ще изгуби лидерската си позиция пред света заради политическата ситуация във Франция. Той подчерта, че дори напротив нуждата от диалог и от компромис правят Европа по-силна.