Италия е успяла да намали зависимостта си от внесен от Русия природен газ на 25 процента спрямо 40 процента миналата година. Това заяви днес в Брюксел италианският премиер Марио Драги, предаде Франс прес. Той добави, че това се дължи на усилията за диверсификация, предприети от началото на руската инвазия в Украйна.
За да намали зависимостта си, Италия подписа през април важно споразумение с Алжир за увеличаване на доставките от газ. Дискусии се водеха и с Катар, Ангола, Конго и Мозамбик.
"Приложените мерки от правителството  от началото на войната започват да дават плодове. Други доставчици на газ започват да заместват руския газ", подчерта Драги.
Той добави, че страната се готви за зимата разбира се и складирането на природния газ върви много добре. "Мерките, взети от Италия, гарантират, че няма да има криза през зимата", подчерта Драги.
Според италианския министър на екологичния преход Роберто Чинголани италианските запаси са сега на 55 процента и трябва да достигнат 90 процента до края на годината. "Ние сме почти извън опасност", каза той пред в. "Стампа".
Драги днес заяви, че 27-те държавни и правителствени глави на страните от ЕС са призовали Европейската комисия да реализира проучване, касаещо евентуално въвеждане на таван на цените на руския природен газ и реформа на пазара на електричество.