На редовното работно съвещание с ръководителите на районните отдели "Общински приходи" днес обсъдихме събираемостта на местните данъци и такси, и обмяната на информация с различните държавни регистри и служби. Безкасовите плащания на дължимите данъци и такси се увеличават все повече, съобщава зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов на страницата си във Фейсбук.
30 юни е последният срок за плащане на първата вноска за данък сгради и данък МПС, напомнят от дирекция "Общински приходи". След това върху дължимите суми започват да се начисляват лихви. До края на юни трябва да бъде платена и втората вноска на такса битови отпадъци.
Плащане може да се направи във всеки от 22-та районни отдела на дирекция "Общински приходи", независимо от адреса на недвижимата собственост. Всички каси разполагат и с ПОС устройства.
Местните данъци и такси могат да се издължат и по банков път, чрез други финансови институции, както и онлайн през електронната страница на Столична община https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf
За получаване на ПИН-код, с който да се направят справки или да се извърши плащане на местните данъци е необходимо представяне на документ за самоличност в някоя от районните данъчни служби.
Сроковете през годината, в които трябва да се внасят местните данъци и такси, за да не се трупат лихви върху задълженията са: данък недвижими имоти и данък МПС - 30 юни - първа вноска и 31 октомври - втора вноска; такса битови отпадъци - четири вноски - 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември, припомня зам.-кметът Барбалов.