Албанският премиер Еди Рама заяви, че е настъпил моментът да бъде премахнато единодушието при взимането на решения от ЕС и повтори мнението си, че Албания и Република Северна Македония "са заложници на България". Това министър-председателят каза в интервю по телефона за италианския в. "Кориере дела сера".   
Рама посочи, че "съжалява" за Европейския съюз, а не е разочарован. 
"Беше лош ден за Съюза", каза той, "защото се оказа невъзможно да бъдат освободени Албания и Северна Македония, заложници на само една държава от ЕС, България, която също като нас е член на НАТО", посочи той, като допълни, че останалите 26 държави членки в същото време са изглеждали безпомощни, при това "с война на прага им". 
Запитан защо са държани за заложници, албанският премиер поясни, че това е "само заради вътрешнополитически въпроси, нищо друго".
На въпрос дали принципът за единодушие при взимане на решения от Общността трябва да бъде премахнат, Рама каза, че "на сто процента" смята така. 
Наясно съм, че това е деликатен въпрос за страните членки, които имат своя собствена история и важност, посочи албанският премиер, но добави, че е настъпил моментът за премахване на условието за единодушие.
Помолен да отговори дали Балканите са застрашени от проникването на Русия и Китай при тази безизходица, Рама каза, че "няма съмнение, че районът представлява слаба точка на континента по отношение на проникването на други елементи".
Вчера албанският премиер нарече "позор" блокирането на напредъка на Република Северна Македония по пътя й към ЕС от страна на България.
"Позор е, че една страна от НАТО, България, държи за заложници две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на ожесточена война в задния двор на Европа, докато 26 други държави от ЕС седят безмълвно в плашеща демонстрация на безсилие“, каза Рама пред репортери при пристигането си в Брюксел за срещата на лидерите от Западните Балкани и представителите на ЕС.