Трябва да се повиши качеството на продуктите, които произвеждаме, и добавената им стойност. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Богдан Богданов по време на Националния форум "Нов Стандарт за младите. Образование, иновации, предприемачество", организиран от медия "Стандарт" днес в София.
По думите му това ще е единственият начин, по който може да се повиши стандартът на живот на хората.
Богданов каза, че негова мисия в БАИ е да се привличат такива компании в България, които наистина да създават стойност, да създават работни места, които ще позволят на младите хора да се развиват у нас, да работят във високотехнологични сектори, да получават европейски заплати, да имат достъп до световно ноу-хау. По този начин стратегията на БАИ е приоритизирана в няколко основни сектора. Те са автомобилна индустрия, машиностроене и мехатроника, роботика, химия и биотехнологии, електроника. Причината за това е, че България има солидна база, на която може да се стъпи. Това са и важни индустрии за Европа, които ще растат в следващите години, добави изпълнителният директор на БАИ.
Бизнесът разчита на колаборация с държавата, добави Богданов. Той уточни, че в случая трябва да се говори за кооперацията между бизнес и държава, защото не само държавата създава и изгражда кадри, но това се случва и в бизнеса, като той дори е по-бърз в това отношение. "Важно е ние да създадем от една страна основната за такъв тип колаборация, а друга страна да дадем възможност и на бизнеса да има добавена стойност в целия процес", заяви изпълнителният директор на БАИ.