Лидерите на страните от Общността на нациите (ОН, бившата Британска общност) се събират днес в Руанда за двудневна среща, на която се очаква да бъдат взети решения за справяне с климатичните промени, тропическите болести и други предизвикателства, задълбочили се по време на пандемията от КОВИД-19, съобщи Асошиейтед прес.
Срещата на върха на ОН в Кигали, столицата на Руанда, е кулминацията на поредица прояви тази седмица, на които бяха отчетени известни успехи в усилията за подобряване на живота на хората в организацията, обединяваща 54 държави с общо население от 2,5 милиарда души.
Този брой ще се увеличи с очакваното приемане на Того и Габон - африкански страни, които поискаха да станат част от блока, въпреки че нямат колониална история с Великобритания. ОН се състои предимно от бивши британски колонии, но страни като Мозамбик, който някога е бил владение на Португалия, и Руанда - бивша белгийска колония с англоговорящ лидер – също се присъединиха към групата, чийто официален ръководител е британската кралица Елизабет Втора.
Домакинството на Руанда на срещата на върха е противоречиво за някои критици, които се позовават на лошото състояние на правата на човека в тази източноафриканска държава под ръководството на Пол Кагаме - авторитарен президент, който е де факто лидер на страната от геноцида през 1994 г. Чуват се недоволни гласове и от това, което те смятат за незаконна и брутална сделка с Лондон за прехвърляне на мигранти от Великобритания, намираща се на 6000 км от Руанда. Това споразумение е изправено пред правни пречки, а първата група мигранти все още не е пристигнала в Руанда, отбелязва АП.
Сред участниците в срещата са британският премиер Борис Джонсън, канадският му колега Джъстин Трюдо и нигерийският президент Мухамаду Бухари.
Британската кралица, която поради възрастта си - 96 години - ограничава своите официални ангажименти, е представлявана от престолонаследника принц Чарлз.
На предшестващи срещи тази седмица в Кигали бяха отчетени някои успехи в усилията за решаване на неотложни въпроси като управлението на изменението на климата и начините за борба с болести, които предизвикват много жертви в Африка.
Вчера бяха обещани повече от 4 милиарда долара за глобалните усилия за засилване на борбата с маларията и други пренебрегвани тропически болести. Парите ще дойдат от правителства, филантропи и други представители на частния сектор. Освен това фармацевтични компании дариха 18 милиарда таблетки за превенция и лечение на тези болести, посочва АП.
Срещата на върха също така настоява за по-активни действия в областта на климата преди срещата на върха на ООН за изменението на климата, която ще се проведе в Египет по-късно тази година.
Лидерите от ОН ще приемат дългоочакваната Харта на живите земи - план за действие за справяне с изменението на климата, ерозията на почвата и загубата на биологично разнообразие. Хартата има за цел да бъдат постигнати целите в областта на климата чрез комбинация от политическо влияние, финансиране, техническа помощ, управление и обмен на знания между държавите.
Правителствата на страните от Общността бяха помолени да представят своите цели за намаляване на емисиите до 23 септември.
Около 32 от членовете на Британската общност са малки държави, като 25 от тях са малки острови и развиващи се държави, класифицирани като уязвими от изменението на климата.