Нова арт инсталация с автентичен капитански стол, стар корабен фенер, две гребла, лампа и дебело корабно въже ще бъде поставена в Бургас. Проектът "Кей" цели да задържи хората физически на брега, но и да отпрати мислите дълбоко в синьото - към другото много по-значимо разбиране за морето като препитание, като професия, като живот, като мечта, но и като спомен, каза актьорът и театрален режисьор Ирослав Петков. Той, сценографът Мара Ибрашимова и фотографът Калина Георгиева са автори на проекта.
Инсталацията "Кей" ще бъде открита утре вечер, от 21:00 часа, на ул. "Момина сълза" 5. Откриването съвпада с честването на Международния ден на моряка. "Това е е една от малките павирани улички в сърцето на града, където човешкият поток е много по-рехав, но пък автентичен - защото е на крачка от пристанището, Клуба на моряка, Синдиката на моряците, както и сградата на бившата централа на Български морски флот и "Морфлот", поясни Ирослав Петков.
"Инсталацията ще остане там в продължение на две седмици. А фонът е способен да докара на зрителя морска болест, но не същинска, а някаква нейна носталгична вариация. Защото зад този "Кей" бушува не море, а истински океан и разлюлява мислите, подобно на хипноза, от която потъваш в собствени вълни от спомени и блянове едновременно. Така, както морето умее да отмива излишното и да облива същественото", добави актьорът.