От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В седмицата 29 април – 5 май 2024 г. са регистрирани 189 случая на коклюш, а в предходния седемдневен отчетен период са регистрирани 291 случая. В периода 1 януари – 5 май 2023 г. са регистрирани четири случая на коклюш. 
За да бъдат предпазени новородените, които не са достигнали възрастта за ваксиниране срещу коклюш, преди дни експертните съвети препоръчаха да се снижи възрастта за първата имунизация срещу коклюш, която в момента се извършва при навършване на двумесечна възраст. 
Очаква се министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да издаде заповед, с която да разреши ваксинирането срещу коклюш да се извършва на по-ниска възраст. 
Коклюшът е заразно заболяване, чиято поява може да се предотврати чрез ваксина. В страната се регистрират и случаи на ваксинирани хора, които също са заразени с коклюш, но протичането на болестта не е тежко. 
В началото на април в две столични болници починаха две бебета, които са били заразени с коклюш, като и двете деца не бяха навършили двумесечна възраст.