Броят на загиналите при продължаващите вече единайсет дни протести на представители на коренното население в Еквадор срещу високите цени на горивата нарасна до три, след като още един демонстрант бе убит в сблъсъци с полицията. Десетки хора са ранени, предаде Франс прес, като се позова на правозащитна организация. 
Групи, защитаващи интересите на коренното население, се зарекоха, че протестите в цялата страна ще продължат, докато техните искания бъдат изпълнени.
В южния град Тарки вчера е загинал 38-годишен демонстрант, съобщи Алиансът на организациите за човешки права. Той обвини силите за сигурност, че прибягват до насилие.
В понеделник и вторник са били убити още двама души. От началото на протестите на 13 юни са били ранени 92 човека, а 94 са били арестувани, каза правозащитната организация.
Властите съобщиха за 117 ранени полицаи и войници. 
В шест от 24-те провинции в Еквадор е обявено извънредно положение. 
Правителството засега отхвърля исканията на демонстрантите. Протестите, при които понякога се стига до насилие, бяха свикани от влиятелната Конфедерацията на коренните народи в Еквадор, отбелязва АФП.
В масовите демонстрации в цялата страна участват около 14 000 човека. Повечето от тях (около 10 000 души) са съсредоточени в столицата Кито, където е въведен полицейски час.
Малката южноамериканска страна, в която наркотрафикът и съпровождащо го насилие са широко разпространени, сега е тежко засегната от нарастваща инфлация, безработица и бедност - проблеми, допълнително изострени от пандемията от новия коронавирус, отбелязва АФП. 
Исканията на демонстрантите включват намаляване на рязко увеличилите се през последните месеци цени на горивата, осигуряване на работни места, налагане на контрол върху цените на храните и повече държавни разходи за здравеопазване и образование.