Град Поградец на югозападния бряг на Охридското езеро в югоизточна Албания е домакин на 12-то издание на Балканския фестивал за кино и храна - събитие, което обогатява културния живот и обмена в една от най-популярните летни дестинации в страната.
Фестивалът, който се превърна в традиционно ежегодно събитие, бе открит на 20 юни, събирайки режисьори от Балканите в опит да се установят мостове за сътрудничество в региона.
Програмата на фестивала включва прожекции на 66 късометражни, игрални, анимационни и документални филми на режисьори от Албания, Турция, Косово, Румъния, Сърбия, България, Хърватия, Северна Македония, Словения и Гърция.
Събитието също така служи за популяризиране на туризма в Албания. Страната наскоро беше оценена като дестинация, която най-много увеличава своята привлекателност в световен мащаб, и особено Поградец в Югоизточна Албания, разположен на брега на Охридското езеро между Албания и Северна Македония.
Кино и храна са най-добрите неща, с които може да бъдат опознати Балканите, казват организаторите.
Тазгодишното издание на фестивала е организиран съвместно от кметството на Поградец, Националния кинематографичен център и Министерството на културата на Албания.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с агенция АТА)