Москва и Киев имат доверие на Турция като посредник по въпроса за създаването на координационен център в Истанбул във връзка с износа на зърно от Украйна. Това заяви днес турският министър на националната отбрана Хулуси Акар пред журналисти след разговори с британския министър на отбраната Бен Уолъс, предадоха турските медии.
Имаме общи възгледи относно създаването на координационен център в Истанбул за формирането на "зърнен коридор". Поехме ролята на посредник и страните ни имат доверие, подчерта Акар.
Въпросът за създаването на "зърнен коридор" бе обсъден на 8 юни по време на преговори в Анкара с външните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу.
На 21 юни в Москва се състояха преговори на делегации на министерствата на отбраната на Турция и Русия по въпроса за създаването на безопасен коридор за износ на украинско зърно.
Междувременно тази седмица източници на турското президентство съобщиха, че Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на четиристранна среща, на която ще бъде потърсено решение на проблема с блокираното зърно в Украйна. Очаква се на срещата да присъстват представители на Турция, Русия, Украйна и ООН.