Албена Врачанска ще има авторски концерт с "няколко изненади" утре вечер в камерната зала "България". Събитието е част от програмата на 53-ите "Софийски музикални седмици" (СМС), съобщават от екипа на международния фестивал.
На сцената ще бъдат Синтия Кнох - сопран, Жоан Марти-Фраскиер - баритон саксофон, Албена Врачанска - пиано, и Борислава Танева - пиано. 
Dreamlover е концептуален албум, който обединява важна част от произведенията на Албена Врачанска за баритон саксофон, алт саксофон соло и камерна музика.
През 2006-2007 г. започва създаването на каталога за саксофони с квартета Gebet zum Nichterscheinen, където баритонът свири почти соло и се интегрира в квартета. Това е времето, когато саксофонните ансамбли заемат важно присъствие и се установяват в цяла Европа. 
Произведението на Албена Врачанска се появи през този период, но като не е публикувано, то не се радва на популярност след премиерата си. И така, 15 години по-късно, го преоткрива все така ново и без бръчки, благодарение на ансамбъла Kebyart, разказват от СМС.
Цикълът Poèmes - Masques е най-новата творба на Врачанска, чиято световната премиера беше този май в Барселона. Този цикъл е новост в дуета с баритон саксофон, той е първият пример в концертния репертоар за баритон саксофон и глас.