Себастиан Ожие (Франция, Тойота) победи Тиери Нювил (Белгия, Хюндай) с 0.6 секунди на откриването на Сафари Рали Кения от световния шампионат по автомобилизъм WRC. От Тенак (Естония, Хюндай) пък остана на трето място с половин секунда пасив от съотборника си.
Ожие спечели победата през 2021, когато Сафари Рали Кения се завърна в календара след 19-годишно отсъствие. Тогава французинът стопи двуминутно изоставане за първото място и още тогава даде да се разбере, че ще се завърне и за това състезание. Иначе Ожие кара епизодично в WRC през 2022.
"Завърнах се заради хората. Тук обстановката е великолепна и хората в страната ни подкрепят страстно. Голямо предизвикателство е да им се отплатим, но ние обичаме такива ралита. Ще опитаме да оцелеем", заяви той, цитиран от wrc.com.
Елфин Еванс (Великобритания, Тойота) бе с 1.2 секунди по-бавен от съотборника си на старта, а деветкратният световен шампион Себастиан Льоб (Франция, Форд) загуби още половин секунда на старта. Лидерът в генералното класиране Кале Рованперя (Финландия, Тойота) остана едва 11-и заради много лош старт. Той излезе от пътя в първия ляв завой и почти обърна автомобила, но в крайна сметка се измъкна само със спукана задна дясна гума и загуба на 11.6 секунди.
След първия етап се състоя церемония по откриването, водена от кенийския президент Ухуру Кенята.
В петък пилотите ще карат северно и южно от езерото "Найваша". Първите етапи са "Лолдия" (19.17 км) и "Геотермал" (11.68) - изцяло нова отсечка, която представлява каменисто изкачване. Третият е "Кедонг" (31.25 км) и е най-дългият в Сафари Рали Кения.