Учениците от Основно училище „Христо Ботев“ в исперихското село Китанчево изучаваха обичаите и традициите на различните етноси. Дейностите бяха в рамките на реализирания от учебното заведение проект „Традициите ни сближават“, съобщи ръководителят на проекта Севим Муса.
Финансирането в размер на 12 660 лева е от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. 
Дейностите по проекта започнаха през октомври миналата година. Учениците от първи до седми клас бяха ангажирани в различни клубове по интереси - „Фолклор на етносите“, ,,Празничен календар” и ,,Художествено слово”. Наученото децата представиха чрез конкурси и състезания, а изработеното в клубовете по интереси подредиха в тематични изложби. С разнообразни мероприятия, наречени „Дни на Ботев“ беше отбелязана и седмицата, посветена на патронния празник на училището. Като част от проектните дейности се проведоха обучения-тренинги с ученици от прогимназиалния етап и с родителите на децата. 
Според екипа на проекта целта е била чрез различните занимания учениците да се научат на толерантност, взаимно уважение и приемане на различията между етносите. 
„Реализирането на проекта доведе до разпространението на идеите и опита ни по отношение на превенция на отпадането, опита на педагогическия персонал за работа в мултикултурна среда и в провеждането на клубни и извънучилищни дейности", посочиха директорът на учебното заведение Недим Ибрям и ръководителят на проекта. Според тях придобитият учителски опит по време на проекта дава възможност за привличане и задържане на малцинствата в училище, формиране на етническа толерантност у всички ученици, интегрирането им в обществото, увеличаване на отговорността и отношението на родителите към учебния процес. 
 ,,Традициите ни сближават“, който приключва в края на юни, е третият реализиран проект на училището в Китанчево към Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. През учебната 2011/2012 г. училището работи по проект „Различни, но с еднакви ценности“, на стойност 12 000 лева, а през 2014/2015 г. получи финансиране от Центъра от 15 000 лева за изпълнение на проекта „С традициите, танците и спорта – НЕ на агресията“, поясниха от училищното ръководство.