Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, след като пристигна на срещата на върха на ЕС-Западни Балкани, че е дошъл в Брюксел, за да говори с европейските приятели за бъдещето на Сърбия и региона, предаде Танюг.
"Вярвам в европейското бъдеще на Сърбия и Западните Балкани. Ще се борим заедно по този път, уважавайки себе си и вярвайки, че заедно можем да направим много", каза Вучич.
В отговор на въпрос на чуждестранни журналисти Вучич обясни, че преди да бъде взето решението за участие в днешния форум, е обсъдил с премиерите на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и на Албания Еди Рама въпроса за отношенията между Република Северна Македония и България, тъй като някои страни от ЕС желаят да блокират началото на преговорите на Скопие и Тирана.
На въпрос какво очаква от днешната среща той каза "нищо", а за това дали се страхува да дойде в Брюксел, както твърдят някои, каза, че са отминали времената, когато някой може да изнудва свободни и независими държави, оказвайки натиск.
Запитан дали очаква критики днес за това, че Белград не е въвел санкции срещу Москва заради руската инвазия в Украйна, той посочи, че има готов отговор на тези критики.
Вучич днес ще участва в Брюксел на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Той ще има двустранни срещи с представители на ЕС и лидери на страните от Западните Балкани.
Сред срещата на върха Вучич ще даде съвместна пресконференция с Еди Рама и Димитър Ковачевски.