По Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени средства за пилотни проекти за производство на зелен водород и биогаз. Това каза директорът на дирекция "Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие" в Министерството на енергетиката Николай Налбантов по време на втората национална конференция за малкия и среден бизнес Smart Growth: "Трансформация 4.0" на списание BGLOBAL. БТА е медиен партньор на събитието. Той допълни, че по плана са предвидени и средства за изграждане на съоръжения за съхранение на енергия към ВЕИ инсталации. Това са част от проектите, по които отговаря Министерството на енергетиката.
Националната цел за дела от възобновяеми енергийни източници в брутното крайно потребление до 2030 г. е 27,09 процента, посочи Налбантов. Той припомни, че през 2020 г. е достигната цел от 23,03 процента, въпреки че са били прогнозирани по-ниски стойности.
С последните изменения на Закона за енергийна ефективност бяха транспонирани както новата Директива за енергийна ефективност, така и Директивата за енергийни характеристики на сгради, добави Налбантов. Той уточни, че основните новости са, че е изработена Стратегия за подпомагане и обновяване на Националния фонд от жилищни и нежилищни сгради - с хоризонт до 2050 г. Това включва всички сгради, в това число и за икономически дейности. В закона и съгласно изискването на предишната директива, има заложени задължения за т.нар. задължени лица, или по-конкретно доставчиците на енергия да постигат цели за енергийни спестявания в енергийното потребление в комбинация с алтернативни мерки като основен инструмент за постигне на целите на енергийна ефективност.
Основният финансов инструмент, който е заложен за изпълнение на стратегията за подпомагане на сградния фонд в България, е създаване на Национален фонд за декарбонизация, допълни Налбантов. Той информира, че в момента е нает консултант по техническа помощ на ЕК, който разработва концепция за създаването на този фонд. Основните цели на фонда са чрез него да се предлагат финансови инструменти, в това число в комбинация с безвъзмездно финансиране на проекти за обновяване на всякакъв вид сгради.