Енергийната ефективност трябва да бъде поставена на първо място. Това каза Станислав Андреев от Центъра за енергийна ефективност (ЕнЕфект) по време на втората национална конференция за малкия и среден бизнес Smart Growth: "Трансформация 4.0" на списание BGLOBAL. БТА е медиен партньор на събитието. По думите му първо трябва да се помисли как да се намалят разходите за енергия и едва тогава да се опита да се "покрият нуждите" с енергия от възобновяеми източници. Според него все още е прекалено скъпо състоянието, в което е в момента енергоемкостта на икономиката, за да може да се "покрие" всичко с ВЕИ енергия.
Андреев обърна внимание на енергийното обследване. Той обясни, че в предприятията в момента няма хора, които могат да предложат това, което предлага една фирма, занимаваща се с енергийни одити. Тъй като предприятията не обичат да плащат, те търсят възможно най-евтиното енергийно обследване. Но по този начин не се дават конкретни препоръки и решения как чрез енергийната ефективност да се намалят разходите.
Втората стъпка е да се знае реално за какво се харчи енергията, добави Андреев. Той уточни, че това може да стане със системи за енергиен мониторинг. Но и това се оказва недостатъчно, защото ползата от подобна система, ако не се използва правилно, е нулева. Затова Андреев препоръча да се инвестира в хора, които ще обработват данните, и чрез тях да се търсят решения, за да може наистина да се подобрява енергийната ефективност.