Организацията на руския опозиционен политик Алексей Навални „Фондация за борба с корупцията“ настоява Австрия да се  наложи имуществен запор на петзвездния хотел „Аурелио“ в Лех на Арлберг, един от най-скъпите алпийски курорти в страната. Искането е във връзка със санкциите, наложени на Русия от ЕС. Това съобщава в статия седмичникът „Профил“, цитиран днес от австрийски медии.
Както съобщава статията, в началото на юни фондацията е внесла документ по случая в министерството на вътрешните работи, в министерството на икономиката и в Австрийската национална банка. Хотел „Аурелио“ е построен от олигарха Олег Дерипаска, който впоследствие го е прехвърлил на своя братовчед Павел Езубов. Новият собственик не е в списъка с лицата, на които са наложени санкциите на ЕС, но според фондацията на Навални той е подставен човек на Дерипаска. “По този начин господин Дерипаска заобикаля и злоупотребява с европейското решение, взето с цел замразяване на собственостите му в Европа“, се казва в текста.
Същите мерки фондацията настоява да се вземат и за фирмата „ЛПГ проектентвиклунг ООД“. Статията напомня, че в един от броевете си през март списание „Профил“ е публикувало данни от кадастъра, според които фирмата притежава 700-квадратов пентхаус в центъра на Виена.  Езубов има миноритарен дял в ЛПГ, а в стопанския регистър като собственик на фирмата се появява името на Валентина Дерипаска, майка на санкционирания олигарх Олег Дерипаска.
Фондацията призовава австрийските институции  да замразят всички активи на фирмите „Аурелио“ и ЛПГ, освен това и „други евентуални недвижими имоти, парични влогове и финансови продукти“, собственост на Павел Езубов и Валентина Дерипаска.