Световният икономически форум представи 10-те най-големи постижения, които ще окажат влияние тази година.
Те имат цяла година, в която да се докажат. Въпреки че за по-голямата част от хората все още са непознати, те вече бяха призовани да променят бъдещето на обществото. Съветът за нови технологии към Международния икономически форум (с английския акроним WEF) направи своята прогноза за топ тенденциите, които ще имат ключова роля за промяната на съвременния свят.
„Тези тенденции показват неограничения потенциал, поради който технологиите могат да окажат положително влияние върху обществото", посочва председателят на съвета Нубар Афеян. За да се извлече максимумът от техните възможности, е необходимо „сътрудничество между правителствата, индустрията и научните среди", отбелязва Мартина Ларкин от WEF. Ето и списъкът от 10-те развиващи се технологии, които могат да променят живота ни.
1. Интерфейс „човек-машина"
Възможността един компютър да бъде контролиран посредством човешкия мозък „е по-близо, отколкото си мислим", казват от Съвета за нови технологии. Интерфейсът, който позволява на машината да разчита и изпълнява сигналите директно от мозъка, вече постигна успех в клиничните изпитания. Тази технология позволява на хората, страдащи от парализа, да движат сами инвалидните си колички.
2. Добиване на метали чрез обезсоляване морската вода
Обезсоляването на морската вода започва да става икономически оправдано. Най-обещаващият начин за намаляване на разходите по осъществяването на тази дейност е да гледаме на водата не като на остатъчен продукт, а като начин за добиване на ценни материали като литий, магнезий или уран. Катализата повишава възможността за извличане на подобни вещества, при това на цени, които „могат да станат конкурентни на земното минно дело".
3. Наноструктурирани въглеродни композити
Новите технологии за производство на въглеродни влакна за създаване на композитни материали показват своя потенциал в автомобилния сектор. Тези материали могат да намалят до 40 % теглото на превозните средства , което води и до разход на по-малко енергия. Също така те могат да подобрят сигурността на пътниците, тъй като поемат удара, без да се нарушава тяхната повърхност.
4. Съхраняване на електроенергията
Често възобновяемите енергийни източници са непостоянен изтоник на енергия. Според WEF има все повече индикации, че новите технологии все повече се доближават до съхраняването на енергия в огромни размери, получена от ВЕИ. Батериите за многократна употреба, суперкондензаторите от графен и водородната електролиза са сред най-обещаващите кандидати за тази промяна.
5. Електронно оборудване, адаптирано за човешкото тяло
Мобилните технологии привлякоха голямо внимание в последните години (за сравнение - вижте шумотевицата около Гугъл Глас). Но секторът сега отива много по-далеч от външните преносими устройства - като гривни - и загатва дори за продукти, имплантирани под човешката кожа. Тези системи ще наблюдават сърдечния ритъм и нивото на стрес, като предоставят на потребителя данни за физическото му здраве в реално време.
6. Батерии от литиево-йонни нанотръби
За да могат електрическите коли да се конкурират с господството на бензина, трябва да се работи върху капацитета на батериите. Тук голяма надежда вдъхват литиево-йонните батерии с аноди (положителни електроди) от силиций. Това ново поколение продукти може да се зарежда по-бързо и да произвежда енергия с до 30-40 % повече от сегашните литиеви батерии. Според прогнозите на WEF се очаква да започнат да се използват в смартфоните през следващите две години.
7. Монитори без екрани
3-D изображенията, проектирани в празното пространство, са „много близо" да се превърнат в реалност. През 2013 г. Масачузетският технологичен институт (МИТ) обяви, че е създала екран от холографско видео на ниска цена, а резолюцията му е като на стандартен компютър. Друг начин за създаване на монитор без дисплей е чрез проектиране на изображенията директно върху ретината на човешкото око. В по-дългосрочен план технологиите могат толкова да напреднат, че да предават визуална информация директно към мозъка.
8. Терапевтичният ефект на бактериите
Над 10 000 вида бактерии обитават човешкия организъм. Сега вниманието е насочено към чревната микрофлора и нейния ефект върху различни заболявания - от инфекции до диабет. В момента се работи по проект за терапевтични средства, съставени от бактерии, намиращи се в храносмилателната система на здравия организъм.
9. РНК-базирано лечение
В последно време е налице „вълна" от интерес към разработването на нови лечения с РНК както за генетични заболявания (като мускулната дистрофия например), така и за инфекциозни състояния като грипа. За разлика от процедурите, които целят директно да променят ДНК-то, РНК-базираните терапии не предизвикват трайни промени в генома на клетката, поради което могат да спирани или усилвани според нуждата.
10. Прогнозни модели
Интелигентните мобилни технологии създават голям регистър на човешката дейност. С тези данни и чрез специализираните алгоритми могат да се изградят подробни прогнозни модели за хората с цел да се улесни например градското планиране , персонализираната медицина или устойчивото развитие.