Троян, освен с планината, занаятите, туризма и сливовата ракия, е известен и със своето мебелно производство. Браншът обаче напоследък среща затруднения, свързани с липсата на дървесина и високите ѝ цени. Проблемите на мебелопроизводителите ще бъдат обсъдени днес (16 юни) на конференция в троянското село Чифлик.
В Троян са създадени 320 мебелни фирми, чиято продукция се реализира както за българския, така и за международния пазар. Сред най-големите производители на маси и столове в страната е „Рико Стил“.
Началото е поставено през далечната 1992 година с отварянето на семейна работилница от Митко и Христо Йовчевски - баща и син. В предприятието с двама работници първоначално, днес работят 180 човека, а фабриката се простира на 4 хиляди квадратни метра покрита площ.
„Към момента произвеждаме над 180 модела столове и 40 модела маси, които успешно продаваме най-много на европейския пазар, но и в Близкия Изток, дори и в Австралия – общо в 23 държави по света“, разказа за БТА Христо Йовчески, собственик и управител на „Рико Стил“ - Троян.
Мебелните фирми в региона и страната обаче са изправени пред редица трудности. Според производителите част от тях са вследствие на издадена на 21 май 2021 г. заповед на служебния министър на земеделието и храните  Христо Бозуков за спиране на сечите в 30 процента от горите над 100 години и на горите покрай реки, извори, населени места и пътища. След заповедта се е появил дефицит на едра дървесина, който достига близо 2 милиона куб. метра, което затруднява работата на бранша, счита Йовчевски.
По думите му през последния месец цените на дървесината в САЩ са се понижили с повече от 50 процента, в Европа също са започнали да спадат. Единствено в България продължават да растат.
„Това е вследствие на тази изкуствена създадена система на дефицит. Маркирацията, която трябва да бъде направена, продължава да не се прави и 2023 г. ние ще имаме още по-голям проблем. Дървесината, която излиза на пазара, е недостатъчна и затова цената започва изкуствено да се покачва. Много скоро дървесината, която ни се предлага, ще бъде на такива цени, че ние няма да можем да изработим нашите изделия на конкурентни цени“, посочи Христо Йовчевски.
Той добави, че суровините, които се внасяха от Украйна – дървесина дъб и ясен, в момента не могат да бъдат внесени поради създалата се ситуация за всички от войната там. „Дъбовият фурнир, който обезпечаваше българските мебели, също идваше с внос от Украйна. В момента такъв липсва. Проблемът се обостри и ние имаме очаквания от правителството да бъде адекватно и да даде разрешение тази дървесина, която липсва, да бъде добита. Тази дървесина, която при преден годишен период не можа да стигне до пазара според лесоустройството, да бъде разрешено тя да бъде добита и ние да нормализираме работа си“, каза още мебелният производител.
По думите му в резултат на проблемите в бранша е намаляло производството, приходите и доходите на работниците.
„Конкретно при нас се наложи през есента нашето второ предприятие, което работи с дървесина и обезпечава нас с масивни детайли, да прекъсва работа. Това намали доходите на хората, те почувстваха несигурност. Част от персонала го загубихме, отидоха в чужбина и не се върнаха. Работата в мебелната промишленост не е лека, не е за подценяване, изисква се търпение и квалификация да обучиш персонал. Липсата на суровина доведе до закъснение на поръчките, напрежение и несигурност в нашите клиенти. Те трудно могат да разберат, че България е с територия от 43 процента гора, а дървесина за предприятията няма“, заяви още Йовчевски.
Той посочи още, че и в национален мащаб, и на територията на община Троян има предприятия, които са затворили и тенденцията е много тревожна.
Затова днес (16 юни) в хотел „Балкан“ в троянското село Чифлик ще се състои конференцията на тема: „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“. Организатори са Лесотехническият университет в София, Сдружение „Троян – мебел“, Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, както и Община Троян.
Според кмета на общината Донка Михайлова целта на форума е да се покаже, че в България може да има ефективно управлявани гори, както и силна мебелна промишленост, която да създава национален продукт, да изнася продукция в различни държави.
За да се чуят гледните точки по всички тези въпроси, на конференцията в Чифлик са поканени участници с противоположни мнения - производители на мебели от цялата страна, представители на Министерството на земеделието и храните, на Министерството на икономиката, народни представители, научни работници и специалисти.