Актуализацията на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. на първо четене ще гласуват депутатите. Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента, публикувана на страницата в интернет на Народното събрание. Точката е първа в дневния ред. 
В мотивите към законопроекта вносителите от Министерския съвет аргументират актуализацията с необходимостта от приемане на спешни антикризисни мерки, с които да се преодолеят последствията от инфлационния натиск върху най-засегнатите групи от обществото. Предвижда се ръст на здравноосигурителните приходи в общ размер на 111 800,0 хил. лв. от трансфери за здравното осигуряване. Заложени са и средства за шест месеца в размер на 118 500,0 хил. лв. за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на персонала на изпълнителите на болнична медицинска помощ за срока на обявената извънредна епидемична обстановка.
Нетното увеличение на приходите и трансферите за 2022 г. е в размер на 65 555,0 хил. лв., пише още в мотивите към законопроекта за актуализация на бюджета на НЗОК.
В актуализацията на Закона за бюджета на НЗОК са предвидени 1 386 500,0 хил. лв. по бюджета на ДОО – ръст на приходите на пенсии, и 15 100 хил. лв. по бюджета на универсалните пенсионни фондове (УПФ) - ръст на разходите за пенсии.
Точка втора и трета в проектопрограмата са съответно проектът за актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет.