Обемът на трафика във въздушното пространство на Босна и Херцеговина през април тази година е по-висок, отколкото през същия месец на 2019 г. и според показателите, които имаме към момента, се очаква тази тенденция да продължи през годината, каза директорът на босненската Агенция за авионавигационно обслужване (BHANSA), Даворин Приморац, предеде специално за БТА босненската агенция ФЕНА.
Той обаче посочва, че възстановяването на въздушния трафик след пандемията от COVID-19 в Европа е непредвидимо и доста бавно. Той допълва, че основната причина за това са комплексните мерки и условия за влизане в някои държави. От юни 2021 г. обаче се наблюдава значително възстановяване на обема на въздушния трафик, особено в югоизточния въздушен поток, към който принадлежи Босна и Херцеговина. Войната в Украйна не повлия съществено на това.
„Възстановяването на въздушния трафик започна миналата година и продължи тази година. През първите два месеца на 2022 г. въздействието на пандемията все още беше видимо, като от март вече се забелязва значително възстановяване, главно в резултат на облекчаване на епидемиологичните мерки, което се отрази и на ранните сезонни туристически пътувания“, казва Приморац.
Войната в Украйна, която започна на 24 февруари тази година, доведе до пълно спиране на полетите над Украйна, на излитанията и кацанията в Украйна. Освен това по-голямата част от европейските страни спряха руските авиокомпании. Обемът на въздушния трафик към и от Украйна през въздушното пространство на Босна и Херцеговина не беше голям, така че маршрутните промени за заобикаляне на въздушното пространство на Украйна не повлияха значително на интензивността на трафика във въздушното пространство на Босна и Херцеговина.
Прогнозите за въздушния трафик за следващите години са доста благоприятни според Евроконтрол за цяла Европа.
„Когато става дума за въздушното пространство на Босна и Херцеговина, според базовия сценарий на Евроконтрол през следващата година се очаква с 0,5% по-голям обем на трафика, отколкото през 2019 г., а според най-благоприятния от трите разработени сценария е възможно увеличението да достигне 10%. Пожелаваме си точно такова развитие на ситуацията“, посочва Приморац.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с агенция ФЕНА)