Градската железница в Русе ще бъде част от една по-добра свързаност между Букурещ, Варна и Горна Оряховица. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев след работна среща за възобновяването на проекта за градска железница. Тя трябва да осигурява бърза връзка между централната градска част с района на Индустриална зона „Тегра“ /бившия Комбинат за тежко машиностроене/, двете промишлени зони на града, индустриалния парк, както и връзка с град Мартен и други населени места.
В разговорите се включи и генералният директор на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ Златин Крумов. 
Инициативата за срещата бе на Сдружението но бившите областни управители, а символичен домакин беше областната управа. Впечатление направи отсъствието на областния управител Анатоли Станев. Той е от квотата на „Има такъв народ“ и бъдещето му на поста не е ясно, но пък според кулоарна информация е лансиран от напусналия партията Светлин Стоянов и това прави пъзела още по-сложен.
„Освен, че ще облекчи значително трафика в града и ще улесни работещите в този периметър, осъществяването на проекта е в пълен унисон със ангажимента на ЕС към климатична неутралност до 2050 година. Едно от основните му преимущества е фактът, че ще бъде използвана вече съществуващата инфраструктура, която ще бъде изцяло реабилитирана, и ще остане само около километър железопътна линия за изграждане. Ще се радвам проектът да се реализира, за да може Русе да запази славата си на град на първите неща“, каза в обобщение на срещата зам. областният управител Людмил Христов.
На нея общинската управа беше представена от зам.-кметовете Магдалина Илиева и Димитър Недев.
„Проектът е от голяма важност за Русе и Мартен и в лицето на Община Русе държавата ще срещне съдействие и оперативна работа на експертно ниво, за да бъде изпълнен възможно най-бързо. Така гражданите ще бъдат привлечени да използват Градската железница, тъй като тя ще намали значително ежедневния засилен трафик от и към Дунав мост и ще осигури друг устойчив способ на придвижване на работещите от жилищните към промишлените зони“, посочи Магдалина Илиева.
Колегата й Димитър Недев добави, че стартирането в Русе на заявените инвестиционни намерения на фирмите „Ебершпехер“, „SGM пластик“ и други инвеститори ще бъдат открити още около 2000 работни места, което ще направи проекта за Градска железница още по-значим и необходим за комфорта на придвижване на гражданите.
„Русе може да стане част от много сериозен индустриален конгломерат заедно с Букурещ, Варна и Горна Оряховица заради потенциала на локацията и предприемчивостта. В тази посока има желание за работа на бизнес, администрация, жп инфраструктура и правителство“, каза министър Събев.
Той допълни, че градската железница се разглежда като по-мащабен проект и е продължение на политиката за намаляване на вредните емисии.
До този момент железницата не е била приоритет за икономиката на България. Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя тези инвестиции, които ще дадат възможност за по-добра мобилност при придвижване на хората. Предприетите действия за развитие на транспорта в региона и града се свързват с изграждането на интермодален терминал с осигурено одобрение и финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, каза още Събев.
До две седмици ще бъде обявена обществена поръчка за изграждане на спирка „Университета“. Тя ще бъде на Товарна гара, където имаше проект за напълно нова визия. Финансирането е осигурено от Плана за възстановяване и устойчивост. При строителството ще бъдат спазени съвременните стандарти за перони, навеси, видеонаблюдение, осветление, достъпност на градската среда, обясни Златин Крумов.
„Изваждаме железниците от килера на българската икономика. България ще е „на релси“. Тя трябва да отговори на зелената сделка и да бъде все по-неутрална към природата. Това е основна политика на Министерството на транспорта и съобщенията“, заяви министърът за бъдещето развитие на железопътния транспорт. 
„За ужас на хората, които очакваха да развиват още бизнес за сметка на БДЖ, вече няма да стане така. Българските държавни железници се изправят на крака и започват да работят все по-добре“, смята Събев.