Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува планираната от британското правителство едностранна промяна на Протокола за Северна Ирландия от споразумението за Брекзит, предаде ДПА.
"Това решение, взето от британското правителство, заслужава съжаление" каза вчера Шолц след среща със словашкия премиер Едуард Хегер в Берлин. "Това е отклонение от всички споразумения, които постигнахме между Европейския съюз и Великобритания. И за него няма никаква причина", каза канцлерът.
"ЕС ще реагира единодушно и за това той разполага с всички налични инструменти", добави Шолц.
Британските власти искат да премахнат всички проверки на стоки, договорени в Протокола за Северна Ирландия за защита на единния европейски пазар и да ги заменят с доброволно споразумение.
Белият дом призова Великобритания и ЕС да се върнат към преговорите, за да разрешат различията във връзка с прилагането на Протокола за Северна Ирландия, но каза, че не очаква това да попречи на американско-британските търговски преговори следващата седмица, предаде Ройтерс.
"Приоритет за САЩ остава защитата на постиженията на Споразумението от Разпети петък и запазването на мира, стабилността и благоденствието на хората в Северна Ирландия", каза пред журналисти говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.
Попитана дали плановете на Великобритания да отмени някои търговски правила, въведени след Брекзит за Северна Ирландия,  може да станат пречка за търговските дискусии между САЩ и Обединеното кралство, насрочени за 22 юни в Бостън или за бъдеща американско-британска търговска сделка, говорителката каза: "Не, не смятам, че това ще е пречка".
Ирландският премиер Михол Мартин каза, че е "достойно за съжаление за страната като Великобритания да се отмята от задълженията си по международен договор".