Доклад за развитие на градското земеделие ще бъде внесен днес днес в Столичния общински съвет (СОС) от независимия общински съветник Борис Бонев, съобщиха на пресконференция в Столичната община от екипа на организацията „Спаси София“.
Градското земеделие представлява отглеждане на плодове, зеленчуци, подправки и билки в крайградски зони, в междублокови пространства, тераси, балкони, покриви, в близост до техническа пътна инфраструктура, каза Бонев. По думите му целта е градското земеделие да бъде включено в нормативната база на Столичната община и да се актуализира законодателната рамка, която се отнася до производството и консумацията на продукция от градски градини. Чрез доклада се цели изграждане на механизъм за улеснение, подпомагане и стимулиране на обществени инициативи, свързани с градското земеделие, като подпомагане на достъпа до вода при необходимост, улесняване на достъпа до терени и др. 
При подготовка на доклада е създадена работна група за актуализация на нормативната уредба на Столичната община, в която участваха експерти от от столичната общинска администрация, Общинското предприятие “Софияплан“, неправителствени организации, учени, доброволци. Бяха получени предложения и становища от фондация „ЕкоОбщност“, от Института за изследване на обществата и знанието при БАН, „Градско градинарство – София“, „организацията „Храна, а не война“, фондация „Корен“.
От "Спаси София" посочиха, че още през 2020 г. СОС е приел Дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските райони до 2050 г., в която са заложени изготвянето на общинска програма и план за действие за развитие на градското земеделие на територията на Столичната община. Общината си е поставила срок до 2026 г. да включи градското земеделие в нормативната уредба на общината и да създаде механизми за финансиране на инфраструктура, нужна за дейностите на градското земеделие, посочи Борис Бонев. 
Според доклад на ООН между 20 и 60 процента от нуждите на едно семейство биха могли да се покриват от продукцията на градското земеделие, съобщиха от Спаси София. Като примери от света, където е развито градското земеделие, от организацията дадоха Токио, където в метрото се отглеждат салати, както и Сингапур. 
Като добър български пример за развитие на градско земеделие у нас,  от "Спаси София" дадоха социалното предприятие "Чудната градина" в Добрич, на което е предоставен общински имот от местната администрация. Млади хора с интелектуални затруднения отглеждат цветя, а продукцията се предлага на фермерски пазари в града.  Друг успешен пример е зеленчуковата градина на фондация "Светът на Мария" в ж.к. "Надежда" в София, която ползва градското земеделие като част от социална подкрепа за хора с интелектуални затруднения.