С поредица инициативи старозагорската Профилирана природоматематическа гимназия (ППМГ) „Гео Милев“ ще отбележи своя 50-годишен юбилей. Това съобщи за БТА директорът на гимназията Мариета Петрова. Тя уточни, че отбелязването ще започне тази събота, 28 май, със състезанието „Луда надпревара“. На 2 юни изложба, събрала фотоси на завършилите гимназията, ще бъде открита в парк „Пети октомври“, а на 6 юни в старозагорската опера ще се състои голям концерт за отбелязване на бележитата годишнина.
Кулминацията на честванията е предвидена за 11 юни, когато в двора на гимназията ще се съберат всички випуски на завършилите училището. Водещ на събитието ще бъде бившият възпитаник на гимназията Иван Динев - Устата.
„В ППМГ „Гео Милев“ се обучават 801 ученици в три профила - „Софтуерни и хардуерни науки“, “ Математически профил“ и „Природни науки“, обобщи Петрова.
ППМГ „Гео Милев“ е наследник на първото класно девическо училище в Стара Загора. Негов създател и пръв директор е Анастасия Тошева – първата жена с висше образование в града. След Руско-турската война с решение на правителството на Източна Румелия училището прераства в областна девическа гимназия. Негови възпитанички са: Райна Попгеоргиева, Зюмбюля Попстефанова и Теофано Попова.
През 1951 – 1952 година е въведена номерация на училищата в Стара Загора и училището се именува като Второ средно политехническо училище „Гео Милев“. На 2 юни 1972 година Министерството на Народната просвета официално го трансформира в Математическа гимназия „Гео Милев“. На новата гимназия се възлага да подготви за растящите нужди на района нов тип кадри с компютърна грамотност. Математиката се утвърждава като основна учебна дисциплина. По-късно се разкриват паралелки по биология, химия и физика.