Засилен интерес към възможностите за кандидатстване по европрограмите има от страна на гражданите в област Разград, съобщиха от Областния информационен център (ОИЦ) в Разград.
Управителят на Центъра Юлиян Данаилов отчете като успех приключилата пролетна информационна обиколка на експертите в седемте общински центъра в областта. Той обясни, че изнесените приемни на открито са посетили над 130 жители на областта - представители на местните управи, институции, училища, читалища, неправителствени организации, земеделски стопани и производители, граждани. 
На срещите с експертите част от представителите на социални институции са споделили, че обсъждат подготвянето на проекти за развитие на социалното предприемачество. Идеята е да се създадат оранжерии за отглеждане на цветя, обществени перални, шивашки и цехове за производство на пелети. Предвижда се целевите групи да бъдат от хора, настанени в Защитени жилища, Центрове за настаняване от семеен тип и др. Там, където има общински проекти за предоставяне на социални услуги пък, очакват нови процедури и мерки за тяхното надграждане и устойчивост. Освен това общините очакват да бъде открита подмярка 7.2. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да подобрят своята пътна, културна, образователна и социална инфраструктура. 
Безработните граждани са се интересували за създаването на собствен бизнес по неземеделската мярка 6.4. от ПРСР 2014-2020 г., която се очаква да обяви прием през есента на тази година. 
Сред основните обсъждани теми с представителите на бизнеса са били финансовата подкрепа при внедряване на фотоволтаични системи, купуването на машини, съоръжения и оборудване.
Земеделските стопани и производители са споделили, че очакват по новите европрограми техните проектни предложения да бъдат оценявани и одобрявани за по-кратък интервал от време, а изпълнението им да бъде ритмично. 
С част от местните ръководства е бил обсъден напредъкът и неяснотите при разработващите се проектни предложения по подмярка 19.1. „Помощ за подготвителни дейности“ от ПРСР за прилагане на подхода Водено от общностите местно развитие (2021-2027).
Граждани са се интересували от еднофамилното и многофамилното жилищно саниране. Експертите са разяснили, че за това ще има три възможности – по Националния план за възстановяване и устойчивост, Националната програма за енергийна ефективност и Програмата за развитие на регионите (2021-2027 г.), но се очаква изработването на окончателните условия за подкрепа на кандидатите.