Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас каза, че трябва да бъдат предотвратени опитите на ревизионистките сили да дестабилизират региона в по-широкия му обхват. Дендиас направи това изявление след среща с министъра за Европа и външните работи на Албания Олта Джачка в Тирана в понеделник, предаде специално за БТА агенция АНА-МПА.
Той добави, че "се съгласихме как да ускорим завършването на техническата част, за да можем да внесем съвместното заявление в Международния съд в Хага", който той посети миналата седмица.
Дендиас говореше за Гърция и Албания във връзка с въпроса за разграничаването на изключителната икономическа зона и континенталния шелф чрез Международния съд в Хага.
Завършването на този процес е от голямо значение за Гърция, отбеляза той и посочи, че „двете страни искат да разрешат своите различия въз основа на международното право и по-специално на морското право (UNCLOS)“.
Дендиас подчерта, че този въпрос е важен не само за Гърция и Албания, но „той изпраща много важно послание към всички страни: че това е единственият подходящ начин за разрешаване на различията“.
Тирана е първата спирка от посещението на Дендиас в Западните Балкани във връзка със срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (SEECP), която ще се проведе в Солун след няколко седмици.
В този контекст той изрази убеждението, че европейската перспектива на Западните Балкани е „еднопосочна улица за региона, особено в настоящата ситуация, когато вниманието към Украйна позволява на ревизионистките сили да се опитат да дестабилизират региона в по-широкия му обхват“. Той също така подчерта необходимостта „да работим за предотвратяване на това“ и „да можем да изградим европейско бъдеще на мир, стабилност, просперитет и сътрудничество в нашия регион“.
Гръцкият министър също така повтори, че Гърция напълно подкрепя незабавното започване на преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония. Гърция, отбеляза той, е напълно готова да продължи да предоставя техническа помощ и "да положи всички усилия за преодоляване на задънената улица, в която са преговорите", което, подчерта той, "е добре известно, че не е грижа за Албания".
Дендиас се срещна и с Негово Блаженство архиепископ Анастасий на Тирана, Дурес и цяла Албания, с когото каза, че е провел дълъг разговор.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)