Скок от 70 процента се отчита при депортациите на нелегални мигранти от Турция от началото на годината в сравнение със същия период на миналата година, съобщи "Дейли сабах", позовавайки се на турските власти.
Дирекцията за управление на миграцията информира, че са депортирани общо 28 581 мигранти, които са влезли незаконно в Турция, нарушили са условията на виза или жителство, работили са без разрешение, извършили са измама или са застрашили обществената сигурност и безопасност.
Междувременно турските власти са предотвратили незаконното влизане в страната на около 2,62 млн. чужденци, опитали се да преминат на турска територия по нелегален път от 2016 г.
Само през 2022 г. е попречено на над 153 хиляди нелегални мигранти да влязат в Турция. Отделно през тази година турските власти са заловили около 75 хиляди нелегални мигранти при различни операции вътре в страната.
Въпросът с миграцията възбуди обществен дебат в страната на фона на прииждането на бежанци от още зони на конфликт, сред които Афганистан, Украйна и други страни, в момент, когато турското общество е изправено пред икономически проблеми.
Страната вече е настанила 4 милиона бежанци, повече от всяка друга държава в света, и предприе нови мерки за сигурност по границите си, за да попречи на нов приток на мигранти.