Основната опозиционна дясноцентристка Демократическа партия в Албания заяви днес, че противоречивият бивш президент и премиер Сали Бериша е избран отново за неин лидер, девет години след като за последно заемаше поста, предаде Асошиейтед прес.
77-годишният Бериша спечели вота с 93,45 на сто от гласовете на партийните членове в неделя и обяви, че ще "спаси Албания от режим, който тя не заслужава". Подкрепата му сред членската маса обаче не се изразява в аналогична подкрепа сред депутатите от партията, където той е подкрепен от по-малко от половината.
Съперникът на Бериша, Ибсен Елези, поиска отлагане на гласуването, твърдейки, че има нередности.              Лидерският пост на демократите е свободен от март, когато Лулзим Баша подаде оставка след раздори, след като отстрани Бериша от парламентарната група.
Баша предприе тези действия, след като миналата година държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви Бериша и членове на тесния му семеен кръг за персона нон грата заради "корупционни действия, които подкопават демокрацията в Албания" от времето, когато е служел като министър-председател, в периода 2005-2013 г.
Действията на Баша предизвикаха вътрешнопартийна битка, а Бериша създаде група, чиято цел бе да отстрани Баша от поста му, обвинявайки го, че е "заложник" на премиера Еди Рама от лявата Социалистическа партия.
През януари поддръжници на Демократическата партия влязоха в сблъсъци помежду си, докато се опитваха да щурмуват партийната централа.
Бериша стана президент на страната през 1992 г. и остана на поста до 1997 г., когато подаде оставка след антиправителствен протест в цялата страна, след като много хора загубиха спестяванията си във финансови пирамиди, подкрепени от правителството на Бериша. 
Той се върна на власт през 2005 г. и служи като министър-председател до 2013 г., когато загуби парламентарните избори.
Вашингтон даде да се разбере, че няма да си сътрудничи с Демократическата партия на Албания, ако бъде водена от Бериша. Засега няма реакция от посолството на САЩ, отбелязва АП.