Германия победи с 5:4 (3:2, 1:1, 1:1) Казахстан и си осигури и на теория класиране за четвъртфиналите на световното първенство по хокей на лед във Финландия.
За Бундестима това е пета поредна победа, с която той събра 15 точки от шест мача и разделя първата позиция в група "А" със състава на Швейцария, който обаче е с мач по-малко. Казахстан остава на последното място с 0 точки, но азиатската страна ще има възможност да запази елитния си статут, стига да победи Италия в последния си мач на турнира в понеделник.
В първия период в Хелзинки Казахстан на два пъти повеждаше чрез Роман Старченко и Егор Петухов, но германците веднага успяваха да изравнят чрез Йонас Мюлер и Лео Пфьодерл. Гол на Даниел Фишбух в 19-ата минута пък даде първото водачество на Германия в срещата.
В началото на втория период Лукас Райхел покачи на 4:2 при числено предимство, но Казахстан върна надеждите си 30 секунди преди почивката с гол на Павел Аколзин. 
Символичните домакини на двубоя дори изравниха за 4:4 38 секунди след старта на третата част чрез Никита Михаилис, но гол на Ясин Ехлиз донесе успеха на Германия.
В група "В" Латвия запази надеждите си за четвъртфинал след 4:3 (0:2, 2:1, 2:0) над аутсайдера Великобритания. Балтийците се оказаха сериозно затруднени, след като съперникът им поведе с 2:0 с голове на Брет Перлини и Кейд Нийлсън. 
На старта на втората третина двата тима си размениха по един гол. Точен за Латвия бе Оскарс Батна, а Люис Хух вкара за британците. Янис Якс обаче отново върна разликата на един гол пет минути преди края на втората третина, а в третата по-голямата класа на Латвия най-после пролича и тимът стигна до обрат чрез Рихардс Брукартс и Андрис Дзеринс. 
С победата Латвия има 8 точки от шест мача и е на пето място в група "В". Великобритания е на последното осмо място с 1 точка.