В "Триъгълник на тъгата"  шведският режисьор Рубен Йостлунд, който спечели награда "Златна палма" през 2017 г., осмива култа към външния вид, необуздания материализъм и патриархата, както и порядките в съвременното общество с жизнерадостна сатира, предаде АФП.
Яя, топ модел и инфлуенсър, обсебена от имиджа и кариерата си, получава предложение за луксозен круиз с приятеля си Карл, също модел. На борда на яхтата се събират богаташи, алкохолизирани руски олигарси, очарователна британска двойка пенсионери, натрупали състояние от продажба на противопехотни мини, и други претенциозни пасажери, които тормозят шефката на екипажа с всякакви капризи, а тя на свой ред измъчва малкия персонал.
Развихря се буря и тя разклаща кораба и нарушава баланса.
В нещо противоположно на "Титаник", в който този път най-слабите не са непременно губещи, Рубен Йостлунд разглежда класовата система, но не само богати срещу бедни, а също и мъже срещу жени и бели срещу черни.
Рубен Йостлунд признава, че това е в центъра на работата му. "Мисля, че хората сме много чувствителни към йерархиите, подготвят ни за голямата "социална игра" още от раждането ни", каза той. "Всеки ден въпросът е "каква е моята позиция в социалната йерархия?"
Режисьорът се определя като социалист: "Вярвам в силна държава и смесена икономика", каза той.
Карл от филма, с когото Йостлунд се идентифицира, постоянно търси равенство, но приятелката му е по-известна и по-добре платена от него. Йостлунд прави дисекция на дребното малодушие. За Харис Дикинсън, който е в ролята, това е много провокативно, набляга на морала и на чувството за благоприличие. 
Дори Яя, която се примирява, че ще се превърне в "трофейна съпруга", "може да изглежда повърхностна, но всъщност се страхува за бъдещето си в индустрия, в която кариерата е много кратка", каза моделът Чарлби Дийн, която я играе.
Рубен Йостлунд не се поддава на лесни изходи -  слабите са също толкова подли и посредствени, колкото и силните, и на свой ред злоупотребяват с властта си, когато я получат.