Световни лидери поздравиха Антъни Албанезе за изборната победа в Австралия, съобщи днес сайтът на австралийския тв канал www.skynews.com.au.
"Поздравления @AlboMP за избирането за премиер на Австралия", написа в "Туитър" министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Той добави, че очаква сътрудничество с новото правителство по постигането на споразумение за свободна търговия и в рамките на партньорството AUKUS (между Австралия, Обединеното кралство и САЩ), както и за "сближаването на британския и австралийския народ". Канадският премиер Джъстин Трюдо описа Канада и Австралия като "близки приятели" и каза, че очаква двамата с Албанезе да прокарат "прогресивни идеи" относно промените в климата. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза, че разговаряла по телефона с австралийския лейбърист и заяви, че Австралия е най-важният партньор и съюзник на нейната страна.
Но оттеглящият се външен министър на Франция Жан-Ив льо Дриан се възползва от възможността да каже, че се почувствал "много добре" при вестта, че досегашният премиер на Австралия Скот Морисън е победен на изборите. През мандата на Морисън Канбера отказа сделка с Париж за закупуването на подводници с ядрено задвижване и вместо това се обърна към съюза AUKUS. На церемония при предаването на поста на Катрин Колона, следващия пръв дипломат на Франция, Льо Дриан изрази надежда, че Австралия и Франция ще възстановят своя " откровен и конструктивен диалог".