С благодарност и радост в Елена отбелязаха своя празник – Денят на равноапостолите Св.Св. Константин и Елена. Честването започна с празнична литургия в храма „Успение на Пресвета Богородица“. В музейния комплекс „Даскалоливницата“ тържественият ден продължи с издигане на знамената и водосвет, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий.
След решение на Общинския съвет за почетен гражданин на града беше обявен посмъртно Костадин Димитров за неуморната му и всеотдайна работа за развитието на туризма и утвърждаването на община Елена като познаваема и предпочитана туристическа дестинация. С едностранен плакет беше удостоен спортният деятел Недялко Недялков. На централния площад в града сцената беше на децата с множество игри и анимации. Музеите, постоянните експозиции, както и новата Художествена галерия в града, също приветстваха гостите.
Благодарни сме, че отново можем да посрещаме приятели и гости, защото почти от три години за първи път празнуваме, свободни от ограниченията от пандемията, каза за БТА кметът на общината инж. Дилян Млъзев. „Малко по-угрижени сме от обикновено, заради всичко, което се случва, но поне един ден, можем да не мислим за проблемите, а да се насладим на прекрасното време днес“, посочи той. По думите му през последните години, като се изключат периодите на пълен локдаун, туристопотокът към Елена и селцата в Еленския Балкан не е секвал.
Само през 2021 година в Елена са регистрирани 14 нови туристически обекта – семейни хотели и къщи за гости, каза Млъзев. Усилията на общината са за подобряване на пътната инфраструктура и водоснабдяването в малките населени места. „Стараем се да балансираме между интересите на гостите и между интересите на местното население“, посочи той.
Няколко амбициозни проекта предвижда общината през следващите месеци, отбеляза кметът. В началото на юни ще започне основният ремонт на градския площад, стойността на проекта е над 600 хиляди лева, отпуснати с министерско постановление от третото правителство на ГЕРБ.
С решение на Общинския съвет средства от инвестиционната програма на общината в размер на около 500 хиляди лева ще бъдат отделени за придобиване на сградния фонд на болницата, за да бъде възстановено здравеопазването в общината. Това е желанието на еленчани, затова и общинското ръководство и общинските съветници се съгласиха отново болницата да стане общинска. Сградният фонд позволява разширение на хосписа, който е на един от етажите на сградата, възможно е и партньорство със здравни заведения и инвеститори, които желаят да вложат средства във здравеопазването тук, посочи кметът.
Гости на празника бяха депутати от Великотърновския избирателен район, представители на институции, кметове на съседни населени места, жители и гости на възрожденската община.