В навечерието на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, бяха връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“. Церемонията се състоя в Лапидариума на Регионалния исторически музей. Отличените за високи художественотворчески постижения в духовния живот и в сферата на образованието и науката, както и всички гости, бяха поздравени с изпълнение на Добромир Добрев, възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова.
За индивидуалната награда „Млада Загора“ в направлението „Наука и образование“ са постъпили 27 предложения. Отличието получиха: Сюзан Милева – ученичка от XII клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, лауреат на Националната олимпиада по френски език за 2022 г., и дванайсетокласникът Даниел Пеев, възпитаник на ППМГ „Гео Милев“ - за завоювани призови места на национални състезания в областта на информатиката, математиката, английския език и лингвистиката, стипендиант на Колумбийския университет в САЩ.
В това направление няма постъпили предложения за колективна награда.
На церемонията грамота получиха учениците от ППМГ „Гео Милев“ Мартин Чешмеджиев, Христо Арабаджиев, Василена Николаева, Кристин Чакърова, Габриела Георгиева и Мирослав Минчев - за участие в национални олимпиади и състезания през настоящата учебна година.
В направлението „Култура и изкуство“ бяха направени две предложения: Тереза Донева, ученичка в НУМСИ „Христина Морфова“, XII клас, с профил „Балет“, възпитаничка на балетната школа „Па де Кре“, отличена с множество награди и златни медали от национални и международни балетни конкурси; и Симона Бухчева, третокласничка от ОУ „Кирил Христов“, също възпитаничка на „Па де Кре“. Индивидуална награда не бе присъдена, а двете талантливи възпитанички на балетната школа получиха Диплом за своите успехи.
За колективното отличие „Млада Загора“ имаше само една номинация, направена от Инициативен комитет при Народното  чиалище  „Родина - 1860“ - за изключителен принос при популяризирането на народното пеене сред децата и юношите на местно и национално ниво от Детско-юношеския народен хор „Жарава“. 25 години „Жарава“ присъства, развива се и допринася за културния живот. В състава участват деца и младежи на възраст от шест до 18 години. Детско-юношеският хор има 41 награди и отличия от международни и национални конкурси. Наградата прие ръководителят на състава Даниела Дюлгерова.
Три бяха номинациите за наградата „Стара Загора“ в направлението „Наука и образование“: Николинка Генова - старши учител по музика в ДГ „Светулка“; Марияна Генчева - старши учител по история и цивилизация в ОУ „Кирил Христов“; и Теменужка Йонкова - старши учител (начален етап) в ОУ „Кирил Христов“. Индивидуална награда не бе присъдена, а номинираните получиха Диплом и плакет.
Колективен приз в същото направление приеха директорът на Търговската гимназия - Снежана Танева, и директорът на ДГ „Ален мак“ - Меглена Бакърджиева.
Индивидуално отличие „Стара Загора“ в направлението „Култура и изкуство“ получиха за изключителния си принос към духовността и книжовността двама от най-емблематичните поети на града – Йордан Пеев и Мария Донева, както и актьорът и режисьор с 50-годишен сценичен творчески път Ивалин Димитров.
Колективната награда бе присъдена на творческия състав на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“, продукция на Държавната опера в Стара Загора.