Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес в Тирана, където е на посещение, че подкрепя инициативата "Отворени Балкани", предаде агенция АТА. Мишел каза, че този процес ще улесни сближаването на Западните Балкани с Европейския съюз.
По време на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама Шарл Мишел заяви, че лично подкрепя инициативата "Отворени Балкани" и желае всички страни да се присъединят към нея.
"(…) Аз лично подкрепям "Отворени Балкани" и желая всички страни да се присъединят към тази инициатива, защото колкото повече са страните, толкова по-голяма ще бъде тя, (ще има) по-голяма способност за сътрудничество, за укрепване на икономическите и политическите структури, и това ще улесни приближаването на Западните Балкани към Европейския съюз", каза председателят на Европейския съвет.
Инициативата "Отворени Балкани" включва в момента Сърбия, Албания и Северна Македония. Властите в Косово и в Черна гора отказаха да участват в нея, а в Босна и Херцеговина не беше постигнат консенсус за включване. Инициативата предвижда свободно движение на капитали, стоки, услуги и хора между държавите участнички.