Монографията на етнолога Магдалена Славкова "Busco trabajo. Работа и социални отношения на българите в Испания" е вече на пазара. Това информират от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН на своята интернет страница.
Търся работа (busco trabajo) са първите испански думи, които научават нашите сънародници. Книгата разказва увлекателно за пътуванията на българите от страната ни до Испания, устремени към Европа с надеждата да осъществят плановете и мечтите си, да си намерят каквато и да е работа или да развият професионална кариера в областта на музиката, изкуството, спорта или литературата. В този разказ са преплетени истории от миналото и настоящето на много наши сънародници, избрали Испания за своя втора родина. Монографията представя човешката страна на етнографската работа на учения.
Тя е съставена от пет глави, в които читателят може да прочете за методиката и екзотиката на научното проучване, видовете пътувания и миграции на българите, за квалифицираните ни кадри и неквалифицираните работници, за личността на пътника и неговото въображение. В една от главите, озаглавена “Защо Испания?”, се представя мигрантското минало на испанците, съвременното политическо и икономическо развитие на страната, законово-административният й контекст. В книгата по любопитен начин е представено ежедневието на българите в Испания, техните бизнес начинания, граждански сдружения, училища и църкви. Междуличностните им контакти, които създават с други сънародници, с испанци, с чужденци и имигранти, свързващи ги с различни социални светове, са предмет на специално внимание в изданието. Поставя се важен акцент и на завръщането в България, което се представя през погледа на децата, които пристигат с родителите си от Испания и постъпват в училище.