Поетите Елка Няголова и Кирил Назъров са сред носителите на юбилейните награди на Съюза на българските писатели (СБП). Отличията бяха връчени за стотна поредна година.
Няголова и Назъров получиха своите призове заради творбите си „Парапет за душата“ и „Искри в тъмата“. Наградите бяха дадени съответно в категориите за поезия и за хумор и сатира.
„Като идвах насам, си спомних едно нещо, което прочетох 97-а година още. Фразата на Иван Динков, че поезията е вдовицата на живота. Мисля си обаче, че доживяхме такова време, в което животът стана вдовец на поезията. Толкова много тъмни краски, изпитания, преживявания, загуба на ценности, загуба на опорни точки не са се събирали в близкото минало. И в този смисъл, страшно важно е да се обърнем към онези устои, които са по-силни и по-големи от нас. Да се обърнем към отечеството като един душевен, един наш личен Еверест, който всеки носи в душата си. Този Еверест не всеки може да изкачи. Но достатъчно е в подножието му да застанем с една добра дума, с една хубава молитва. И аз си мисля, че това, което нашият Съюз на писателите продължава като традиция от толкова много години вече, е точно битка за отечествения Еверест“, каза при получаването на грамотата си Няголова.
„Да си призная, от дълго време не съм виждал събрани накуп толкова много хора на словото. Може би от онези времена, в които се написаха най-големите, най-великите образци в поезията, в прозата, когато се създаваха неповторими достижения в киното, музиката и прочие. Тази награда я приемам като отговор на една съкровена молитва“, каза и Минчо Минчев, носител на приза за публицистика с книгата си „Молитва за България“.
Сред останалите лауреати на юбилейните награди са Стоян Райчевскси („Екзарх Антим I“), Красимир Димовски („Момичето, което предсказваше миналото“), Анжела Димчева („Под лазера на критика“), Златимир Коларов („Сценарни вариации Кн.1 - сценарии за игрални филми“).
Специални отличия получиха Ирина Велева, Светозар Казанджиев, Благовеста Касабова и Красимир Власев. С грамота за цялостен принос в съвременната българска литература бяха наградени Гривнев, Тодор Згуров, Методи Георгиев, Кирил Божилов, Михаил Калдъръмов, Диана Димих и Михаил Гунчев.
Водещ на церемонията бе председателят на СБП Боян Ангелов. „Има много стойностни книги, но ние решихме да се дава само по една награда, защото раздвояването на наградата води понякога до олекотяване на самата награда, а и до олекотяване на жанра. Пак повтарям – ние нямаме претенцията да кажем, че това е най-добрата книга в определения жанр, но можем и да си помислим за това“, коментира той.
Над 260 книги са взели участие в тазгодишните 100-ни награди на Съюза. Журито бе съставено от проф. д-р Иво Панов, проф. д.ф.н. Ваня Добрева, проф. д.н. Ивайло Христов, доц. д-р  Петър Хаджинаков, доц. д-р Йордан Костурков, Тодор Костадинов. Конкурсът е свободен за участие на всички български автори, без значение дали авторите са членове на СБП.
Отличията на Съюза на българските писатели се присъждат всяка година от 1923 г. досега по идея на проф. Иван Шишманов. Тяхното връчване не е прекъсвано дори по време на Втората световна война.