Отборът на „Дунав“ ще се изнесе за предсезонен лагер в Трявна преди старта на първенството във Втора лига, научи „Утро“. Подготовката в планинското градче ще започне на 20 юни и ще приключи на 1 юли. Първите мачове от шампионата във второто ниво на българския футбол ще се играят на 15 юли.
„Малко рискуваме, като залагаме на такъв лагер предвид скромните ни финансови възможности, но сме длъжни да предприемем такъв ход. Все пак говорим вече за отбор с професионален статут“, каза за „Утро“ отговорникът по стратегическите въпроси в клуба Деян Йорданов.
Продължават да се търсят източници на финансиране и той лично провежда серия от разговори.
„Можем само да мечтаем за бюджетите на други клубове във Втора лига. Правим разчети, умуваме, пресмятаме какво можем да си позволим. Подсилихме екипа с назначаването на Велизар Кънчев за административен директор. Неговото ангажиране беше необходимо, защото се събра доста техническа работа“, заяви Йорданов.
На въпроса дали ще се тръгне към сформиране на отбор от юноши, който да участва в първенството на Североизточната Трета лига, той отговори: „Преди няколко месеца казах първо за вашия вестник, че зрее такава идея. Ще чакаме сега каква е регулацията на БФС преди новите шампионати. По принцип ние трябва да имаме тимове със старша, младша възраст и деца. Ако централата в София приеме, че съставеният ни от юноши старша възраст отбор може да се счита за легитимен участник в Трета лига, ще съставим такъв тим за третото ниво. Защо бихме го направили? Най-малкото да калим други млади футболисти като резерв за първия отбор. Досега, като участници в мачове от първенството на зона „Варна“, момчетата основно си губят времето в двубои срещу само един-два равностойни отбора. С „Дунав 2“ в Трета лига разходите ни ще бъдат малко по-високи, но смятаме, че това ще е правилен ход от гледна точка с израстване на юношите“.
Йорданов споделя мнението, че първият тим трябва да бъде подсилен с опитни играчи.
„Аз не съм специалист, но и с просто око се вижда, че се нуждаем от още качество. Ще разкрия само, че треньорите Мартин Цирков и Ивайло Кирилов водят конкретни разговори с евентуални попълнения. Те знаят от какво имат нужда и никой, най-малкото аз, няма да им се меси. Ако можем да привлечем поне трима-четирима футболисти, които да вдигнат класата на отбора, ще е успех. Що се отнася до темата дали ще има освободени играчи, този въпрос трябва да бъде отнесен към треньорския щаб“, каза Йорданов.
Той изрази увереност, че спортната общественост в град като Русе ще застане зад отбора.
„Много ми се иска русенци да помагат с посещение на мачовете. Сега правим малко на сляпо разчети какво можем да получим като приход и помощ от всеки домакински мач. И си даваме сметка за българския манталитет. Обикновено се казва: „Ще дойда на стадиона, когато отборът печели мачовете си“. Не обвинявам никого. Само отбелязвам какви са нагласите по нашите ширини. Аз разбирам любовта към клуба и отбора, когато си на трибуните и в хубави, и в лоши моменти. Помня времена, когато „Дунав“ имаше масова подкрепа на своите привърженици и тимът вървеше напред. Надявам се да е така и в тези трудни времена“, завърши Йорданов.