Първата и основна цел за постигане, когато се говори за здраве, е по-доброто управление на публичните ресурси, каза доц. Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Тонев участва във форум "Дигитално здраве", организиран от вестник "Капитал". На форума присъстват депутати, министри и експерти в дигиталната сфера.
Въвеждането на електронно здравеопазване ще бъде от полза за всички, ще планираме здравното си поведение бързо и лесно, ще получим личен здравен асистент под формата на е-досие, което ще ни дава нужната информация и ще ни подсказва как да се придържаме към здравословен начин на живот, каза доц. Тонев.
Всеки лев, инвестиран в здраве, да води до здраве, допълни доц. Тонев. Постигнахме вече определени резултати, имаме ясен план какво ще се случва от въвеждането на е-здравеопазване. Скоро ще има възможност да демонстрираме нивото, до което сме стигнали, добави той. По думите му един от модулите, кйито вече е въведен – е-преглед, се възприема доста добре от работещите в сферата на здравеопазването. Над 90 на сто от личните лекари и фармацевти вече са се запознали с е-преглед и са подавали информация към националната здравноинформационна система. Доц. Тонев посочи още, че започва работа национален кол център, който ще бъде основа за бързо и правилно възприемане на всички нововъведения в системата. Вероятно ще има проблеми, като част от тях ще дойдат от пациентите заради предстоящите новости.