Хората гледат с недоверие към всичко, от което не са част. Затова се стремя да накарам колкото се може повече хора да членуват в поне една неправителствена организация – смятам, че така гражданите придобиват доверие към организираната дейност. Това каза арх. Надежда Пампорова, паст президент на Ротари клуб – Добрич, член на „Граждани +“ и съучредител на „ДоброЖънци“ по време на конференцията „Български гласове за Европа: Граждани, обединени в кризите“, която се състоя в пресклуба на БТА в Добрич.
Арх. Пампорова сподели, че като член на три НПО се стреми да открива положителните страни на всяка от организациите и да ги пренася в другите две, за да се получи синергията, необходима за постигането на по-добри резултати. Според нея „Ротари клуб“ и Червеният кръст притежават знания и опит, от които другите трябва да се учат и да черпят стимул за развитие. Тя смята и че общините трябва да съдействат за координацията на местните НПО-та, тъй като това би имало стимулиращ ефект върху тях и би насочило усилията им там, където са нужни.
В дискусията се включи и Кремена Кунева от фондация „За доброто“. На път за Айтос, където днес бе открита първата #Светулка в детското отделение на градската болницата, тя сподели, че държавата и общините трябва да пазят НПО-тата, защото те не само помагат на уязвимите групи, но и променят нагласата на хората и ги правят по-съпричастни. Социалната култура на обществото ни се нуждае от промяна, която не може да бъде наложена от властите, категорична бе Кунева.
По думите ѝ, войната в Украйна и последвалата бежанска криза са напомнили на властта, че НПО секторът притежава голям потенциал и дори без разписани протоколи и планове – каквито държавата би трябвало да има и имплементира, успява да поеме 90% от работата на институциите.
Инициативата „Български гласове за Европа“ на БТА се осъществява с подкрепата на Европейския парламент и има за цел да даде глас на българските граждани в дискусиите и да събере колкото се може повече идеи и мнения от цяла България как трябва да се развива Европейският съюз, за да може да отговори на бъдещите предизвикателства. За повече информация следете сайта на „Български гласове за Европа“.