Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди на заседанието си утре дали Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител" да извърши различни ремонтни дейности в сградата на лечебното заведение, както и монтаж на система за фотоволтаично производство на ток. Това съобщи на фейсбук страницата си заместник-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. 
Инвестиционните намерения на ръководството на общинската болница възлизат на общо до 1,461 млн. лв. (с ДДС). 
Ремонтни дейности се планира да се изпълнят на част от покрива на Първа МБАЛ, на тавани в Клиниката по ендоскопска и обща хирургия,  в Гастроентерологичното отделение, както и в помещението, където ще бъде монтиран новият компютърен томограф, купен от лечебното заведение.
Строителните работи и доставката на фотоволтаичното оборудване трябва да бъдат извършени до края на 2023 г. и при спазване на закона за обществените поръчки. Необходимите средства ще бъдат собствени на болницата, както и евентуално отпуснати от Столичната община.
С монтажа на фотоволтаичната система се предвижда осигуряване на енергийна независимост и с около 30% намаление на разходите за ток на общинското дружество.
Вносители на доклада са Дончо Барбалов и общинските съветници д-р Антон Койчев и д-р Веселин Милев.