Близо 100% от представителите на българския транспортен сектор обявяват ефективни протестни действия от днес, 10 май, съобщиха от Съюза на международните превозвачи.
От бранша настояват за оставките на вицепремиера Асен Василев и министрите Николай Събев и Гроздан Караджов. Сред исканията им са намаляване акциза на горивата с 50% и премахване на биокомпонента в горивата за шест месеца.
Стачните действия са подкрепени от Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Конфедерация на автобусните превозвачи, Национално сдружение на Българските превозвачи и Съюз на международните превозвачи.
Ефективните протестни действия нямат политически мотив, те са с икономическа и социална насоченост и в подкрепа на всички български граждани, заявяват от превозвачите. 
„Цената на транспорта за пътници и стоки зависи от действията на държавата. Това, което наблюдаваме е бездействие, безхаберие и явна активна провокация към транспортния бизнес. Липсата на адекватна транспортна политика доведе до увеличаване на цените за крайните потребители, фалит на транспортни компании и загуба на работни места“, се казва в тяхната позиция.
От транспортния бранш настояват за премахване на биокомпонента в горивата за шестмесечен период; намаляване на акциза на горивата с 50% за период от шест месеца; мораториум върху разширяването на обхвата и размера на тол таксата, планирано от правителството за юли 2022 г.; осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани - субсидии за нерентабилните линии и компенсации за преференциалните пътувания на ученици, пенсионери и другите правоимащи групи в реален размер, защото в момента превозвачите субсидират транспорта, а не държавата субсидира превозвачите; оставки на Николай Събев, Гроздан Караджов и Асен Василев "заради липсата на конструктивен диалог, липсата на експертиза и каквито и да било антикризисни мерки за подкрепа на сектора и българските граждани".
Превозвачите допълват, че винаги са били последователни в исканията си и са готови за диалог с всяко правителство.