Шафие Сабриева завършва специалност „Акушерка“ в Медицинския институт в Русе. Веднага след дипломирането си започва работа в медицинската служба в Семерджиево. През 2000 година постъпва при общопрактикуващия лекар д-р Ваня Илиева, а после и при вече покойния акушер гинеколог д-р Юлиан Георгиев, за когото споделя, че му дължи страшно много. 
През 2007 година Шафие Сабриева започва работа в АГ-комплекса на тогавашната Многопрофилна болница, а от март 2015 година се прехвърля в УМБАЛ „Медика Русе“ и става един от основоположниците на отделението по акушерство. Така до стартирането му през 2017 година тя съдейства за организацията, изграждането на материалната база и набавяне на необходимото оборудване. В момента старшата акушерка Сабриева е с най-много нормално изродени бебета в „Медика Русе“ - 400, а общият брой на проплакалите в ръцете й за целия й стаж надвишава 700.

- Госпожо Сабриева, вчера бе отбелязан Деня на акушерката - 5 май. Какво е да си акушерка?
- Съвременната акушерка е медицинско лице с образование, характерно за медицинска сестра, но с квалификация в областта на акушерството и гинекологията.
А сега на въпроса ви. Акушерката е човекът, който стои най-близо до бременната, раждащата и грижещата се за своето новородено бебе майка в първите дни след появата му.
Акушерката е човекът, който подкрепя, вдъхва кураж, спокойствие в най-важния период от живота на жената. За да работиш като акушерка е нужно да влагаш много любов и всеотдайност в изпълнението на работата си, а 
положителните емоции, които носи всяко здраво новородено, са моралната награда
която получава.
- Колко бебета са проплакали във вашето отделение през миналата година?
- 324 бебета са поели първа глътка въздух в Университетска болница „Медика Русе“ през 2021 година. За първото четиримесечие на тази година съотношението между мъжки и женски рожби е почти равно, като най-голямото за годината е с тегло 4180 грама, а най-малкото тежи 2000 грама. За отбелязване е, че от февруари до вчера в отделението ни родиха 3 украинки, съответно две момиченца и едно момченце.
- Колко човека се грижат за израждането на бебетата в отделението?
- Екипът е от 8 акушер-гинеколози, трима неонатолози и двама специализанти, подпомагани от 9 акушерки. Три от тях са в Родилна зала, където с още 6 медицински сестри полагат грижи за майките и бебетата. За емоционалния комфорт на майките екипът подсигурява спокойна и ведра атмосфера.
Освен висококачествена медицинска грижа, пациентките получават и много жестове на внимание и лично отношение
Ако родилката желае, може да слуша музика в родилната зала, може да избере удобна за нея поза за раждане, тъй като родилното легло е пригодено за това.
Специалистите от болницата, освен задължителните прегледи, подсигуряват възможност и за онлайн срещи със специалист по акушерство и гинекология и неонатолог, по време на които бъдещите родители могат да зададат всички въпроси относно появата и първите грижи за бебето. Засега срещите са онлайн, но ръководството на болницата заедно с екипа на двете отделения водят разговори и обмислят варианти за провеждане на тези срещи на място в отделението. Трябва да се обмисли как точно да се провеждат срещите, за да не се поставя под риск здравето както на хоспитализираните в отделението, така и на бъдещите родители.
- Кога бъдещите майки се обръщат към вас -акушерките?
- Бъдещите майки посещават АГ-кабинети, където се извършва женска консултация по време на бременността и почти във всеки такъв кабинет има и акушерка. Към края на бременността започват да изпитват страх от предстоящото раждане, имат нужда да им се разясни донякъде как преминава едно нормално раждане. И точно тогава най-често се обръщат към нас. Когато бъдещата майка получи достатъчно компетентна информация, физически и психически е подготвена за предстоящото раждане, тя се чувства по-спокойна, 
изгражда се доверие между нея и акушерката, което е много важно
В срещите си с акушерки жените задават много въпроси като: „Винаги ли се прави епизиотомия?“, „В кой етап от раждането боли най-много?“, „Ще разбера ли, когато раждането започне?“, „В кой момент трябва да отида в Родилно отделение?“ и други.
- Как преминава едно нормално вагинално раждане и каква е ролята на акушерката?
- Нормалното вагинално раждане протича в три периода - период на скъсяване и разширение на маточната шийка, период на изгонване на плода и плацентарен период, след което започва пуерпериумът (следродилния период). При всяка жена продължителността на нивото на болезненост е различно.
Желанието на повечето родилки е раждането да бъде възможно най-естествено
затова по принцип те се разхождат, заемат щадящи пози, използват помощни средства, за да се чувстват възможно най-комфортно. Има много родилки, които желаят вагинално раждане след прекарано цезарово сечение. Водещите бременността и раждането преценяват евентуалните рискове и ако те са сведени до минимум, под непрекъснато наблюдение им се дава възможност да изпитат така желаното от тях преживяване.
Най-голямо е участието на акушерката в първия и втория период.
В първия период общо взето ролята ни е подкрепяща, успокояваща. Акушерката е плътно до раждащата, особено когато раждането напредва, тъй като жената изпитва болка, на моменти е объркана от усещанията, които изпитва, изморена е и има нужда от напътствия, за да може този период да е възможно най-малко болезнен. Ако има назначени медикаменти от лекар, при нужда от тях, ние ги прилагаме.
Във втория период нашата роля е напътстваща и окуражаваща, тъй като особено първескините са объркани и имат нужда да им се обяснява точно как да се справят с раждането на тяхното бебе.
Всяко раждане е много специално и важно за една жена. Без значение кое по ред е, то им носи много положителни емоции. Да ги наблюдавам всеки път ми носи голямо удовлетворение. Виждайки своето новородено детенце, лицата им грейват, моментът винаги е уникален сам по себе си.
- Какво мислите за присъствието на бъдещите татковци по време на раждането?
- Ако двойката е взела решението бъдещият татко да присъства на раждането, аз лично съм „за“. Преди пандемията от Ковид-19 доста бъдещи татковци изявяваха желание да присъстват на раждането. 
Нямали сме припаднали татковци, напротив те вземат активно участие в някои действия
а раждащата се чувства още по - спокойна, че до нея е любимият човек.
- Какви са съветите ви към бъдещите майки?
- На първо място да мислят позитивно за предстоящата бременност и раждане. Нормално е да имат своите притеснения, но ако ги имат, по-добре е да ги споделят с нас или техните АГ-специалисти. Най-полезно за тях самите е да получават адекватна и компетентна информация за всичко, което ги вълнува.
Ако бременността протича без усложнения, ги съветвам да се хранят здравословно, да редуват моментите на почивка, движения и упражнения, като цяло да правят това, което те усещат, че е правилно за тях, тъй като те най-добре усещат от какво има нужда тялото им.
Не бива да се страхуват от нормалното раждане, по-скоро трябва да се подготвят психически.
Да, болката ще я има, но когато имат доверие в екипа, който води раждането, то протича сравнително добре. Всеки един от нашите среди знае, че при едно нормално вагинално раждане водещо е търпението. Раждащите трябва да са спокойни при постъпването си в Родилно отделение, защото за тях ще бъде направено най-доброто. Както те, така и ние желаем крайният резултат да е жива и здрава майка и живо и здраво бебе. Положителните емоции са за всички, защото всяко едно раждане е уникално. Плачът на бебето, сияещото от щастие лице и сълзите от радост на майката, понякога и на бащата, ни карат да обичаме все повече и повече нашата работа, да се стараем да се усъвършенстваме в уменията си, за да сме максимално полезни.
И искам майките да знаят, че 
ангажиментът на акушерките не приключва с раждането
Родилките знаят, че винаги могат да се обърнат за съвет към нас, защото ние винаги ще откликнем.
Аз лично, когато бях приета да уча за акушерка, нямах никаква представа какво точно е естеството на работа, бях на 17 години, но с годините практикувам професията с все по-голямо удоволствие и мисля, че жените усещат това и ми се доверяват напълно, за което им благодаря.