Единственият производител на хлебна мая в България - някогашната гордост на русенската промишленост „Хлебна мая“, окончателно остана само фасада без съдържание. Миналата седмица и последното останало в завода оборудване е било демонтирано и отнесено от тирове с турска регистрация, потвърдиха за „Утро“ два независими източника.
В това няма нищо изненадващо, тъй като миналата през много перипетии и скандали с политико-криминален привкус фирма беше купена от турска компания. Вместо да го укрепи и развие обаче, тя беше принудена да удържа на напора на евтиния внос в страната. Така през последните години предприятието практически замря. Първите сигнали за демонтаж на техниката се появиха миналото лято, когато РИОСВ провери „Хлебна мая“ по сигнали за замърсяване на Дунав с мътни жълтокавяфи води. Тогава стана ясно, че фирмата не работи и тече разкомплектоване на производствените мощности.
Процесът явно вече е завършил и от „Хлебна мая“ са останали името и сградата. На две места в двора има вероятно негодни за употреба хромникелови съдове, порталът е запечатан с хартиена лента с подписи, а на охранителя помагат две кучета с вид на осиновени бездомници. Имотът на брега на Дунав обаче е привлекателен и вероятно ще намери ново предназначение след успокояване на икономическите турболенции заради ковид кризата, войната в Украйна и пришпорваната от тях инфлация.