Една от някогашните гордостите на русенската индустрия и единствен производител на хлебна мая в България, което в момента съществува поне на книга,  скоро ще изчезне и физически. Това стана ясно от съобщение на Регионалната инспекция по околната среда и водите.
Около предприятието се завихри един от най-големите политико-икономически скандали през последните 30 години. По-късно бе купено от турска фирма, а още по-късно затихна заради невъзможността да издържи на конкуренцията на евтиния внос. Докато работеше обаче, бе подозирано като един от замърсителите на Дунав и проверки на РИОСВ приключваха с предписания да се вземат мерки за защита на екологията. 
На пореден сигнал в социалните мрежи за изтичане на мръсни води от предприятието е реагирала инспекцията, но на място е установено, че то не работи и не отделя отпадъчни води. Нещо повече - в момента се демонтират част от помпите, а по информация на служителите това се предвижда за цялото оборудване.
Въпреки това на представителя на „Българска хлебна мая“ ЕООД са дадени предписания при евентуално бракуване на суровини, материали и оборудване да ги  третират като отпадъци, да ги предадат на  специализирани фирми и да уведомят РИОСВ за това.