Подготвя се поредно застрояване на поредно емблематично пространство в центъра на Русе. Разтревожени жители на района около хотел „Рига“ съобщиха в редакцията на „Утро“, че от хотела подновяват своите намерения да пристъпят към строителство на жилищен блок. По тяхна информация се предвижда бъдещата седеметажна сграда да бъде долепена до калкана на съседната на най-големия русенски хотел жилищна сграда. Става въпрос за блока, на сляпата стена на който се намира един от образците на сграфито изкуството - творба на един от най-известните български художници проф. Димо Заимов. 
Ако това се случи, Русе ще се сдобие с две крайно нежелателни последици, смятат художници и архитекти: ще бъде заличено едно внушително произведение на монументалното изкуство и заедно с това ще бъде нарушен цялостният комплекс на хотел „Рига“ с прилежащите пространства.            

И двете артистични компоненти, които са изправени пред заплахата на бъдещото строителство, са дело на автори, чиито имена са ценни и важни за историята на изкуството и архитектурата. 
Хотелският комплекс „Рига“, от който пространството отстрани е неизменна част от замисъла, е резултат на голям национален конкурс от 70-те години на миналия век, в който всеки детайл е прецизно обмислен и е съществен за цялостното възприятие, каза за „Утро“ арх. Венцислав Илиев. 
Автор на проекта е именитият архитект професор Евлоги Цветков. Той беше забележителна личност. Преди кончината си беше доста потиснат от факта, че ценни негови решения в хотела са били унищожени, каза арх. Илиев. 
Покойник е и авторът на сграфитото на калкана на блокчето до хотела. Проф. Димо Заимов е бил част от екипа, който е градил и оформял комплекса. Освен паното на стената на жилищната сграда негови са също и пластичните плетеници от фасадата на хотела, както и витражите в ресторанта, комбинирани с пластични елементи. Това разказа за „Утро“ художникът и реставратор Ясен Янков, който е бил студент по монументално изкуство на проф. Заимов.
Творбата на професора е ценна и не бива да допускаме тя да бъде заличена, убеден е Янков.
Той лично е информирал секцията „Монументално изкуство“ в Съюза на българските художници, както и дъщерята и вдовицата на проф. Заимов за това какво предстои.
„Това произведение на изкуството има авторски права и те трябва да бъдат защитени“, настоява Янков. 
„Ужасен съм от това, което е възможно да се случи и да бъде унищожено това пространство, което е плод на професионално и творческо вдъхновение“, коментира арх. Илиев.
Според него това е един от малкото съвременни архитектурни ансамбли, които съвременниците трябва да ценят и пазят. Той припомни, че когато преди няколко години били заявени намеренията за жилищно строителство там, тогавашният кмет Пламен Стоилов бил категоричен, че няма да допусне това. По думите на арх. Илиев и сегашният кмет Пенчо Милков също е на мнение, че оформеното стилно и обмислено пространство трябва да остане непокътнато.
„Работата е там, че по принцип хората от хотела имат законното право да разполагат с това пространство и не е задължително те да оценяват стойността на архитектурните постижения и произведенията на изкуството. Но като цъфне там един шест-седеметажен блок, ще се унищожи още едно емблематично русенско пространство, като така направо ще паднем на дъното“, коментира безрадостно арх.Венцислав Илиев. И посочва, че сградата със сграфитото на проф.  Заимов би могла да стане паметник на културата - като един от най-добрите примери за това изкуство от втората половина на миналия век. Това е един от вариантите русенци да се погрижат да опазят от прагматични посегателства това ценно кътче от града.