Сдружение „Приказка за България“ обжалва решението на РИОСВ-Русе от 28 февруари, според което заводът за латексови ръкавици на бизнесмена Красимир Даков няма нужда да преминава през Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, съобщи на пресконференция вчера председателят му Цветелин Радулов. По законовия ред е подадено възражение до принципала на РИОСВ - Министерството на околната среда и водите. Ако той потвърди решението на русенската екоинспекция, вероятно ще се стигне и до обжалване в съда. Сдружението е ангажирало за случая адвокат Анатоли Казаков, който според Радулов се е съгласил да води делото без хонорар.
„Приказка за България“ е сравнително неизвестно сдружение, тясно свързано с ВМРО. Жалбата е подкрепена от общинските съветници от партията Владо Владов (членувал във временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в община Русе), Луиза Попова и Кънчо Йорданов - членове на постоянната комисия по екология към Общинския съвет. 
Радулов бе категоричен, че причините за жалбата срещу завода на Даков не са политически и не целят разграничаване на русенското ВМРО от ГЕРБ. Тя била продиктувана от високия обществен интерес към инвестицията и необходимостта да се получи категоричен отговор на въпроса безопасно ли ще бъде това производство, или не. Което според сдружението може да стане, като се премине през процедура по ОВОС.
Както научи „Утро“, основен аргумент на адвокат Казаков за оспорване на решението на РИОСВ е местоположението на бъдещия завод за латексови ръкавици, който според Общия устройствен план на Русе се намира в предимно производствена зона. Според наредбите в такива зони не може да се изграждат предприятия от каучуковата и химическата промишленост. Точно този аргумент бе използван, за да се спре изграждането на леярната на „Метал Фусион“ в Западна промишлена зона. Този път обаче казусът е по-сложен, тъй като инвестицията на Даков ще се реализира на терена на някогашното предприятие „Петрол“, което също беше химическо. Общинските съветници от ВМРО не бяха сигурни дали в тази ситуация е необходимо да се изготвя ПУП (подробен устройствен план) и дали такъв е поискан.
Намерението на Красимир Даков да изгради завод за латексови ръкавици в Русе разбуни духовете през миналото лято. Само новината за ново химическо производство и името на бизнесмена накараха много граждани да се обявят против, въпреки че не бе много ясно какви замърсявания от инсталацията би могло да има. В отговор на тези настроения РИОСВ-Русе постанови, че е необходимо да се извърши ОВОС, а тогавашният шеф на инспекцията Анатоли Станев и Даков влязоха в остри пререкания. Служебният министър на екологията отмени решението на Станев за извършване за ОВОС, вследствие на което директорът на РИОСВ поиска становища за производството от БАН и три специализирани университета. Тяхното мнение беше, че инсталацията за латексови ръкавици няма да създава съществени рискове за околната среда. И вероятно на тази основа новият директор на РИОСВ инж. Цонка Христова излезе с решение, че ОВОС не е необходим.